Den karismatiske teknologivisjonæren bak Tesla, Elon Musk, har vært i hardt vær i det siste. Han påsto for noen dager siden at han vurderte å ta Tesla av børsen og at han hadde sikret seg den nødvendige finansieringen til det. Mye tyder på at denne siste påstanden er i hvert fall tvilsom, og at den kan tolkes som kursmanipulering. Dette kan være straffbart og kan samtidig utløse en hel last med søksmål mot elbil produsenten og mot Musk selv.

Det har blitt spekulert på om Elon Musk er desperat eller om han er et geni som skal vise short-spekulantene hvor skapet skal stå. Sånne påstander tar bare fokus vekk fra det som er viktig, nemlig hvor sannsynlig det er at Tesla tas av børsen og hva det betyr for selve selskapet, nåværende aksjonærer og oss forbrukere.

Å ta et selskap av børs har vanligvis to årsaker:

Den første årsaken er at topplederen føler seg angrepet av analytikerne og andre aksjonærer, som tilsynelatende ikke forstår visjonen for selskapet og dermed putter det under økende press. Noen av disse aksjonærene kan etter hvert gå sammen og prøve å erstatte toppledelsen. I så fall dreier det seg om en forsvarsmekanisme.

Den andre mulige grunnen er at noen mener at markedsprisen på selskapet er billig i forhold til verdiene og kontantstrømmene som kan genereres i fremtiden, enten i isolasjon eller som oppkjøpskandidat for fremtidige takere.

Den vanlige mekanismen for å gjennomføre sånne operasjoner er at et eksternt investeringsfond eller en bank jobber sammen med gründeren eller ledelsen for å kjøpe andre aksjonærer ut av selskapet.

Det er imidlertid ikke så lett som det kan høres ut. De fleste sånne operasjonene blir finansiert med at selskapet tar opp ekstra gjeld som skal betales tilbake med forutsigbare fremtidige kontantstrømmer. Denne gjelda brukes da på å kjøpe eksisterende aksjer tilbake fra markedet, som regel til en premium pris. Hele operasjonen kan derfor resultere i en altfor høy gjeldsgrad som kan gjøre selskapet finansielt sårbart på sikt. Den berømte butikkjeden Toys ‘R’ Us gikk konkurs i fjor som en direkte konsekvens av en sånn operasjon.


Liker du denne posten? REGISTRER DEG  for nyheter, analyser og tips for ledere om corporate innovation og teknologiledelse


I Tesla-tilfellet er nok den første grunnen som gjelder. Musk måtte forsvare sin posisjon som styreleder i Tesla så sent som i juni. Likevel er operasjonen både vanskelig å gjennomføre og uansett nytteløs.

Å ta Tesla av børsen er vanskelig å gjennomføre fordi det dreier seg om et ekstremt dyrt selskap som er begravet i gjeld. Kjøperen må stille opp i verste fall med opptil sytti milliarder dollar eller enda mer om man regner med en viss premiumpris for de nåværende aksjonærene. Samtidig taper Tesla massive summer og det finnes ikke ennå tegn på nok kontantstrømmer i selskapet som kan garantere for dette beløpet. Mangelen på disse forutsigbare kontantstrømmene gjør det også bortimot umulig for selskapet å ta enda mer gjeld fra vanlige finansielle institusjoner til en håndterbar rente.

Samtidig er hele operasjonen sannsynligvis helt nytteløs for Musk, selv om han lykkes med planen sin. Å ta Tesla av børsen under sånne vilkår ville putte selskapet og ledelsen under et enda større press for å levere på nesten umulige finansielle mål.

Tesla er et problematisk selskap med en usikker fremtid foran seg. Utfordringene er mange og av både operasjonell, finansiell og strategisk karakter. Et eierskifte kommer neppe til å fjerne disse på magisk vis.

Denne posten ble først publisert i E24 onsdag 15. august 2018.

Interessant? Del gjerne!