Denne uken har jeg blitt intervjuet av Chul Christian Aamodt, gründer og utviklingsdirektør i enerWE, energibransjens digitale kanal. Vi snakker om sommertid, klimaendring, strømpriser og selvfølgelig situasjonen rundt Tesla.

Takk skal du ha for gode spørsmål, Chul!

Økte strømregninger er prisen vi betaler for å ha elektriske biler og andre apparater som har sitt verdiforslag knyttet til større effekt

– Jeg synes at en strømfaktura som tar i betraktning både forbruk og effekt er en god idé.

Salvador Baille er daglig leder i Intelis og ekspert innen bedriftsinnovasjon. Han uttaler seg ofte om teknologi til riksdekkende næringslivsaviser, og han har også en blogg og en podcast sammen med nettavisen Shifter.

Vi i enerWE synes det er spennende å følge med på Salvador Baille, og har derfor invitert han med på en sommerprat.

– Hva har du gjort i sommerferien?

– Jeg har vært litt i Norge, og to ganger i Spania, hvor jeg er opprinnelig fra. En gang med kompiser på Gran Canaria og en gang med barna i Barcelona. På Gran Canaria har jeg oppdaget steder de fleste turistene ikke vet om. I Barcelona har det vært kos med familie og venner.

– Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

– Jeg sjekker jobbmail hver dag i tilfelle noe viktig har kommet inn. Jeg følger ikke med på notifications på Facebook og LinkedIn.

– Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

– Jeg tror ikke at å sende massive mengder CO2 i atmosfæren hjelper å ivareta den økologiske balansen, men er usikker på den kvantitative påvirkning av dem. Likevel prøver jeg å hjelpe. Jeg har ikke bil og bruker nesten alltid offentlig transport. For cirka ett år siden begynte jeg å spise mye mindre kjøtt, spesielt storfe som bidrar signifikant til CO2 utslipp, og jeg drikker lite melk. Funfact: Jeg trener regelmessig og jeg har jeg ikke merket noen prestasjonsforskjell i det hele tatt.

– Tror du strømregningene øker i tiden fremover?

– Ja. Det er uungåelig. Det er prisen vi betaler for å ha elektriske biler og andre apparater som har sitt verdiforslag knyttet til større effekt. Jeg synes at en strømfaktura som tar i betraktning både forbruk og effekt er en god idé. Dermed betaler de som krever mer av vårt felles kraftnett mer.


Liker du denne posten? REGISTRER DEG  for nyheter, analyser og tips for leder om corporate innovation og teknologiledelse


– Er du bekymret for at roboter vil overta din jobb?

– Ikke umiddelbart. Min jobb er vanskelig å standardisere eller å tegne på et flytdiagram. Dessuten baseres den i stor grad på kommunikasjon mellom flere mennesker samtidig, forstå særinteresser og intern politikk. Alle disse elementene er mildt sagt vanskelige å replisere for en robot per i dags dato.

– Tesla går kanskje av børs. Hvorfor? Hva betyr dette for selskapet? For investorene?

– Å ta et selskap av børs har vanligvis to årsaker:

– At gründeren og største eieren føler seg angrepet av analytikerne og andre aksjonærer, som ikke forstår deres visjon, noe som kan føre til at gründeren kan bli fjernet fra lederrollen. I så fall dreier det seg om en forsvarsmekanisme.

– At noen mener at prisen til selskapet er lav i forhold til kontantstrømmene som kan genereres i fremtiden enten i isolation eller som oppkjøpskandidat for fremtidige takere.

Han fortsetter.

– I begge tilfellene kan de fleste investorene forvente at aksjene blir kjøpt til en premium-pris. De fleste sånne operasjoner blir finansiert med at selskapet tar opp ekstra gjeld som brukes på å kjøpe aksjene fra markedet, noe som kan gjøre selskapet finansielt sårbart på sikt.

Han forteller at Toys R Us døde på denne måten.

– I Tesla-tilfellet tror jeg nok at det er den første grunnen som gjelder, samtidig som Elon Musk virker som helt uberegnelig i det siste. Dessuten drukner Tesla i gjeld allerede, noe som gjør en sånn operasjon spesielt vanskelig å gjennomføre.

– Har du vurdert solceller på egen bolig?

– Nope. Kanskje burde jeg det?

– Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere klimaendringene. Hvem velger du:

– Jeg velger deg (red. anm: Chul Christian Aamodt), Christine Lagarde og Thina Saltvedt.

Interessant? Del gjerne!