Elon Musk er uten tvil en av de største visjonærene i vår generasjon. Det er mange som er interessert i Tesla, spesielt etter hendelsene de siste ukene. I forbindelse med dette har jeg samlet noen grafer som beskriver den nåværende situasjonen i Tesla. Leseren kan dermed danne seg en egen oppfatning av selskapet som organisasjon, strategisk satsing  og investeringsobjekt.

  1. Tesla blør cash, taper over 6.000 dollar i minuttet , og det har blitt bare verre i takt med stadig nye investeringer, spesielt ang model 3.

tesla-losses

2. For å gjøre opp for denne blødningen og ikke utvanne aksjonærene har Tesla tatt opp stadig mer gjeld – nå nesten 10 milliarder dollar.

tesla-net-cash
Kilde: Seeking Alpha PRO

I tillegg, mer enn en tredel a all cash i balansen er depositum fra kunder som venter på deres bil å bli levert (model 3 i stor grad). Denne cash forsvinner fra balansen i det øyeblikket bilen blir levert.

Tesla-deposits

Kombinasjonen av økende gjeld og mangel på bunnlinje har sendt kredittvurderingen til Tesla til Caa1 for Moody’s. Dette er dypt i “junk” status sone med renter (yield) på nesten 7 %.


Liker du denne posten? REGISTRER DEG  for nyheter, analyser og tips for ledere om corporate innovation og teknologiledelse


3. Tesla er også fortsatt ekstremt sårbart med stor risikoeksponering overfor regulatoriske endringer rundt  subsidier på elektriske biler.

Dette skjedde i Georgia da subsidiene for elektriske biler (EV) tok slutt:

EV-saupload_EV-Marketshare-Georgia-by-year-Edmunds_thumb1

Og dette skjedde i Hong Kong etter subsidiene ble implementert i fjor:

HongKong-EV-22851-15347161413727863

Til tross for alt dette har Tesla en markedsverdi som vanligvis er større enn Ford og nesten så stor som GM. For å kunne rettferdiggjøre en så høy verdi har analytikeren Jonathan Cooper beregnet at et modent Tesla med typiske EV/ Sales ratios på 0,8 (som Ford) må kunne selge mellom 2 og 3 millioner biler i året i 2025. 

Tesla48749491-15351479494190106
Kilde: BMW

Fokuserer Tesla bare på luxury market, så betyr dette at Tesla skal kapre mellom 20 og 30% av all omsetningen i det segmentet (i antall biler solgt). “Gigafactories” i USA og China er planlagt til å kunne levere 1 million boler i året, Elon Musk har derfor allerede reflektert over dette:

[O]ver time there will be several Gigafactories, I think eventually, 10, 10 or 12, maybe 20. I don’t know, but a lot. So it’s like a giant machine. So we will keep refining this and productizing it and then building Gigafactories around the world.” – Elon Musk, 2017 Annual Shareholders Meeting Conference


Interessert i innovasjon, digitalisering og teknologiledelse?  KONTAKT MEG for events, workshops eller coaching sessions. 


Dette vil kreve nye investeringsrunder som mest sannsynligvis må finansieres med enten mer gjeld eller ny kapital i form av nye aksjer.

For å kunne bli et profitabelt stand-alone selskap og rettferdiggjøre den nåværende aksjekursen må derfor Tesla klare:

  • Å vokse brutalt
  • Å investere kontinuerlig i stadig flere fabrikker
  • Håpe på at det internasjonale regulatoriske miljøet fortsatt forblir EV-vennlig til prisene på batterier tillater price-parity mellom elektriske og forbrenningsmotor biler.

…og fortsatt klare å tjene massivt med penger for å gjøre opp for vekst- og investeringskostnadene.

Tesla prøver å oppnå på få år det de fleste i bransjen har brukt mange tiår på å bygge etter flere bølger med konkurser og konsolideringer. Hemmeligheten ligger sannsynligvis i å optimalisere produksjonen på en fenomenal måte -blir det mulig?- og klare å rettferdiggjøre høyere prisene enn konkurrenter, akkurat som Apple gjør med sine telefoner. Som jeg leste i en av de beste bøkene jeg vet om utvikling av nye produkter: “Premium products deserve premium prices”. Det kan være både på engangskjøp forretningsmodell eller som utleie – i ytterste case i form av en park av autonome kjøretøy.

Interessant? Del gjerne!