Onsdag 30. mai lanserte Mary Meeker sin rapport “Internet trends” for 2018. Rapporten er en kavalkade av tall og figurer. Det er et grunnlag som mange bruker som utgangspunkt for egne analyser og konklusjoner.

Etter min mening, en av slidene som har størst betydning er slide nummer 6. Der vises det for første gang null vekst i antall smarttelefoner levert i 2017.

Smartphone-growth.jpeg

Tallet er relevant i seg selv, men den fulle betydningen av denne utviklingen er følgende: Det har tatt bare ni år for en hel industri å gå fra fødsel og eksplosiv vekst til stagnering. 

Dette innebærer noen klare budskap for alle ledere som satser på digitalisering og innovasjon i internettøkonomien:

Aldri før har det vært viktigere å være “first mover”. Fordi tidsvinduet for å kunne reagere er så smalt, aktøren som kommer først til et nytt marked kan kapre og beholde markedsandeler, marginer eller begge deler. Apple var first mover som produsent av en ny generasjon av smarttelefoner. Giganten fra Cupertino har beholdt en stabil markedsandel på ca. 15 prosent, men kaprer 87 prosent av all profitten i bransjen.

De som ikke fanger opp trendene tidlig nok er nesten dømt til å tape penger i stor skala. I denne samme industrien er budskapet til CEO i Huawei en tankevekker: “Few phone makers will survive industry´s brutal economics”. Samsung var fabrikanten som reagerte mest aggressivt etter introduksjonen av iPhone så fort Android operativsystemet ble lansert av Google. Selskapet kniver nå med Apple for lederposisjonen i markedet, og er profitabelt. Alle andre, fra LG til Xioami taper penger, mye penger, med Huawei som et mulig unntak det siste året.

Foredrag eller samtale om innovasjon og internettøkonomien? Book møte her. 

Hva betyr dette for aktørene som beveger seg i internettøkonomien og som vil sikre sin posisjon eller i det hele tatt overleve?

For det første er det essensielt å følge nøye med trendene og gjøre noe med det. Hvilke kjernetrender bør ledelsen følge? Hvilke ressurser har selskapet for å gjøre den jobben? Hvilke rutiner har selskaper for å oppdage og vurdere trendene, deres risiko og mulig påvirkning? Hvordan ser “what if” planene ut?

Hør på Shifters podcast om Mary Meekers rapport med Anette Melbye her.

For det andre må ledelsen og styre ha nok forståelse av de mest aktuelle teknologiske trendene. Dette er viktig for å kunne vurdere mulige trender og krisesituasjoner for seg selv, uten å måtte stole blindt på eksterne rådgivere og analytikere. Jeg husker fortsatt hvordan noen analytikere fra prestisjefulle konsulenthus mente i 2007 at lanseringen av iPhone var “bra for NOKIA”. Yepp. Så feil kan de ta.

Ikke vær med i kriger du ikke kan vinne. Internettøkonomien er fantastisk brutal. Mulighetsvinduene åpnes og stenges med korte mellomrom. Markedene er globale per definisjon og markedsandelene avgjørende i de fleste tilfellene. Teknologiutviklingen skjer i svimlende fart. Har ditt selskap kapital, ressurser, kunnskap og tid til å konkurrere? Er det kanskje en bedre idé å følge en annen trend eller kreve din plass som “first mover” i en annen bransje? Tesla og Elon Musk har uten tvil revolusjonert bilbransjen. I prosessen har de likevel ignorert  konkurrentenes reaksjon og ressurser, samt noen fundamentale regler av disrupsjonsteorien. Alt dette krever nå betaling i form av gigantiske tap, operasjonelle ineffektiviteter og en meget usikker fremtid.

Interessant? Del gjerne!