Torsdag 12. april ble det Shifter-podcast igjen. Denne gangen tok vi igjen opp et tema som har vært aktuelt i flere uker nå, nemlig Facebook skandalen. I studio var jeg igjen gjest sammen med Torgeir Waterhouse, Direktør Internet & New Media ved IKT Norge.  Det interessante denne gangen var at vi koblet facebook skandalen til noen fundamentale spørsmål rundt personvern, innovasjon og ikke minst mest aktuelle GDPR (General Data Protection Regulation)

  • Hvordan kunne disse dataene bli stjålet fra Facebook?
  • Hva er koblingen mellom denne hendelsen og GDPR? Hadde skandalen blitt mindre eller kanskje blitt unngått dersom Facebook hadde fulgt GDPR prinsippene?
  • Hvorfor er GDPR i prinsipp en bra ting og kan brukes som et verktøy for nye inntekter for fremoverlente bedrifter?
  • Hvis data er en ny valuta, er tilliten en nødvendig driver for velfungerende transaksjoner eller er det så få som forstår at de må bry seg at staten må gripe inn?
  • Kan vi som samfunn tillate “emerging technologies” som Blockchain, som i prinsipp ikke kan støttes av regelverket bak GDPR?
  • Bør datahåndteringen av internettgigantene reguleres og hva betyr dette for innovasjon?
  • GDPR og maskinlæring er lite kompatible. “The right to explanation” er vanskelig å forene med at prosessene som settes i gang av ML algoritmer er en “black box” som produserer resultatene i måter som er uforutsigbare by design og er vanskelige å forklare. Samtidig er det umulig å vite på forhånd hvilke sett med data kan være relevante med tanke på et ønsket resultat. Dette kolliderer med GDPR prinsippet rundt “data minimization”.

Hør på podcasten her:

I mine øyne er GDPR et godt og nødvendig første forsøk. Hvis vi følger tankegangen om at data er en ny valuta kan vi trekke paralleller til bank og finans, der det regulatoriske rammeverket har endret seg i takt med den teknologiske utviklingen og nye trender i samfunnet.

Det er ekstremt viktig at politikerne i Brussel forstår dette og ikke gir seg med denne første versjonen. Vi vil ikke at land som tilsynelatende ikke har så mye respekt for personvern som vi Europeere har valgt å ha, vinner etter vært det teknologiske racet og blir rikere og friskere enn oss og våre barn.

Interessant? Del gjerne! Abonner også gjerne bloggen eller følg Salvador Baille på, ja nettopp, Facebook for nyheter, kommentarer og analyser innen corporate innovation og teknologiledelse.