Innovasjon og digitalisering i handel utvikler seg stadig fortere. Aktører som tradisjonelt har dominert lange og komplekse verdikjeder går rett og slett konkurs. Toys R Us i USA og Tilbords i Norge er kanskje noen av de mest synlige ofre, men det finnes mange.

Grunnen er egentlig enkel. Tradisjonelt har butikkene basert sin forretningsmodell på fem forskjellige faktorer

  • Plassering
  • Skala
  • Kunnskap og service
  • Kundelojalitet
  • Partnerskap basert på dominans og størrelse

Alle disse faktorene har mistet mye av sin betydning som konkurransefortrinn. Ved hjelp av smart digital design og maskinlæring, blir convenience valutaen kunden forventer. Dette tvinger frem nye forretningsmodeller basert på tre fenomener: Abonnement, digitale assistenter, og nye partnerskap.


Interessert i innovasjon og retail? Bestill foredrag eller workshop her


Ta Stitch Fix, for eksempel. Denne ferske online-stylisten sender med jevne mellomrom klær, sko og tilbehør til sine abonnenter. Du må ikke sette deg foran en skjerm og bruke tid på å bestille en gang. Ved bruk av maskinlæring velger Stich Fix klær som de vet du vil like og betale for.

Amazon, på sin side, er i ferd med å gjøre smarttelefonen og PC nesten gammeldags for handel. Deres digitale assistent Alexa gjør det mulig å bruke stemmen til å søke og bestille varer fra hvor som helst hjemme hos deg. Men varene du får kommer fra katalogen som Amazon velger for deg, til og med når det gjelder fersk mat. I USA selger Amazon flere av sine egne Amazon- batterier enn Duracell.

 

Convenience-Business-Norge
Denne bloggposten ble publisert først som innlegg for Business Norge

Nye partnerskap dannes. Amazon i Spania kjøper fra lokale markeder og leverer til kundene. Hvis man spør Siri, den digitale assistenten fra Apple, om en god sportsbutikk, vil Siri bruke den digitale anbefalingstjenesten Yelp. Det vil gi deg et svar som inkluderer hvor butikken er og hvor fornøyd kundene er med den.

Norske retailere må tenke convenience, eliminere friksjoner og danne partnerskap som øker verdien for kunden. I Norge har Komplett åpnet markedsplass for tredjeparter. Finn.no har også åpnet sitt eget market place. Dette må være bare begynnelsen.

Interessant? Del gjerne!