Rett før Jul spilte Lucas Weldeghebriel og jeg vår siste podcast for 2018. Vi diskuterte flere temaer som vanlig, men mye av fokuset gikk til forsøket som Komplett hadde gjort på å skape en åpen markedsplass for norsk handel. Selskapet hadde nettopp lagt ned markedsplassen grunnen mangel på partnere.

Det er mulig at det var fordi kravene for samarbeid som Komplett stilte overfor andre norske retailere var altfor strenge. Det er mulig at forretningsmodellen krevde mer kapital enn ventet i en startfase og at pengene rett og slett rant ut og ble brukt opp. Kanskje var potensielle partnere skeptiske med tanke på å la en annen aktør ta over kontakten med kunden.

Alt det der spiller egentlig ingen rolle. Hovedsaken er at norsk retail hadde en unik mulighet til å samle seg rundt en plattform i disse veldig tøffe tider.

“Det er urovekkende at vi ser 30 prosent økning i varehandelkonkursene i januar” Per Ivar Kristiansen i Experian til E24, 5.2.2019

Med et bra og sunt partnerskap i bunn, hadde det vært mulig å samle data, dele dem, utvikle nye forretningsmodeller og skape en bedre hverdag for bransjen og forbrukere. I tillegg hadde retail-norge kunnet sitte på en mengde data, som hadde gjort det mulig å forhandle med internasjonale netthandelgiganter fra en sterkere posisjon.

Nå kan den muligheten være tapt. Utenlandske aktører, med Amazon som forbilde, orienterer seg stadig oftere mot markedsplasser som forretningsmodell. Under innspillingen av podcasten ga jeg en tydelig beskjed.

“Nå sitter norske retailere og venter på at utenlandske aktører kommer, stiller dem opp på rad og beordrer dem  å “assume the position” .

Jeg nevnte eksplisitt IKEA som en mulig potensiell aktør som i all logikk ville åpne sin egen markedsplass snart. Det har tatt to måneder for muligheten til å bli en reell fare. Som flere aviser har peket på, har IKEA begynt å teste nettopp en rolle som markedsplass for tredjeparter.

Det haster mer enn noensinne at norsk handel utvikler en strategi -digital og ellers- hvis de vil unngå å gå gjennom sin egen versjon av “retail apokalypse“.

  • Styrk din finansielle balanse og/ eller slå deg sammen med andre, slik at balansen styrkes pga synergier. Innovasjon er vanskelig når alt brenner og kassa er tom.
  • Explorer nye forretningsmodeller. Husk at å kopiere er enkelt. Det er å innovere som kan føre til konkurransefortrinn.
  • Ikke kast bort digitaliseringens potensiale ved å bruke teknologi kun til å kutte kostnader. Det kan alle gjøre. Også dine konkurrenter.
  • Jobb deg frem til en tydelig posisjon i markedet
  • Ha en datastrategi som inkluderer andre å dele dem med. Aktører som kan være i samme kundereisen som deg er spesielt interessante – for eksempel HIFI-butikker og vinylforhandlere. Eller buss og møbelbutikk? La AI finne mønstrene du trenger.
  • Ha en Exit strategi klar. Til tross for hva noen bøker og ivrige konsulenter vil få oss til å tro, noen ganger er det rett og slett altfor sent. Ingen skam i det, så lenge det er et bevisst valg som gjør det beste ut av situasjonen for de ansatte og for aksjonærene.

Interessant? Del gjerne og registrer deg for å følge bloggen. Eller følg meg på min facebook side eller på Linkedin.