Det har stormet rundt Apple siden resultatvarselet som Tim Cook sendte til aksjonærene tredje januar i år.  Mye av skylden gikk til Kina og makrotallene der og hvordan denne situasjonen har påvirket iPhone salget og iPhone marginer. Det er ikke overraskende tatt i betraktning at 45 prosent av alle iPhone XSMax (den dyreste og antageligvis mest margin-innbringende modellene) bel solgt i Kina i Q3 i fjor.

fullsizeoutput_13d9.jpeg

Likevel er Kina situasjonen også politisk drevet og den kan være kortvarig. For Apple aksjonærene er også viktig å fokusere på Apple som en helhet. Selv om omsetningen er nå bekreftet å ha gått ned 5% YoY i holiday-season kvartalet, er en del av det forårsaket av svingende faktorer som valutakurs for eksempel. Apple klarer dessuten fortsatt å omsette for 84 milliarder doller i et eneste kvartal og selskapet har fortsatt over 200 milliarder doller i cash on hand. Dette  bør være nok til å berolige investorer og Apple entusiaster. Omsetningen relatert til alt annet enn iPhone har dessuten økt med  19% YoY, og viser at selskapet blir stadig mindre avhengig av iPhone for å oppnå sine finansielle mål.

Etter min mening er Apples største utfordring at selskapet er i ferd med å forlate deres mantra og strategiske nordstjerne, nemlig en tett integrasjon mellom hardware og software. Jeg forklarer dette poenget mer grundig i intervjuet med E24 som leseren kan finne lengre ned.

Tabellen under viser tallene som Apple slapp tirsdag.

Skjermbilde 2019-01-31 kl. 08.33.07

Har du kommentarer eller innsikt du vil dele med meg og leserne vennligst besøk min Facebook side.

Leseren kan også høre på Shifter podcasten om Apple og veien fremover for selskapet som Lucas Weldeghebriel, Mats Staugaard og jeg spilte inn sammen.

Lik og del gjerne!


Fra intervjuet i E24:

Etter at New York-børsen stenger tirsdag kveld slipper Apple resultatrapport for kvartalet oktober-desember.

I forkant har analytikerne nedjustert sine forventninger, etter at Apple-sjef Tim Cook helt i starten av året kunngjorde at flere negative faktorer kom til å påvirke resultatet for kvartalet som inkluderer julehandelen.

Da sa Cook at han ventet inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet – en nedjustering fra tidligere guiding på mellom 89 og 93 milliarder.

Bruttomarginen spådde han til 38 prosent, og konsensusforventningen blant analytikerne for bunnlinjen lyder tirsdag på 4,17 dollar per aksje, ifølge Nasdaq.

Tim Cook er spesialist på logistikk. Det betyr at han antageligvis har veldig god kontroll på tallene som slippes i kveld. Det er lite rom for overraskelser, sier Salvador Baille, konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, til E24.

– Men det er helt klart et par ting som er interessante, legger Baille til.I brevet til investorene presiserte Tim Cook at handelskrigen mellom USA og Kina har hatt en markant negativ effekt på iPhone-salget i Kina.

– Selv om vi ventet noen utfordringer i sentrale fremvoksende markeder, klarte vi ikke å forutse omfanget av den økonomiske bremsen, spesielt i Kina, skrev Cook i brevet.

Resultatslippet vil gi fasiten på hvor mye Kina-bremsen har påvirket Apple.

Ifølge Baille selges 45 prosent av alle iPhone XS Max til Kina. Dette er den dyreste telefonen til Apple, som de antageligvis også har høyest marginer på.

Dermed bidrar det til enda større utslag på resultatet dersom kinesiske forbrukere setter nye telefonkjøp på vent som følge av den økonomiske utviklingen.

Spørsmålet, ifølge Baille, er hvordan det går med konkurrerende telefonprodusenter. Han mener uansett at Kina-bremsen antagelig vil være et problem kun på kort sikt gitt at handelskrigen mellom USA og Kina avtar.

– Det blir interessant å se når Huawei slipper sine tall for 2018. Da vil vi se om det er en generell nedgang i mobiltelefonmarkedet, eller om det bare er Apple som lider, sier han.

Huawei venter selv at inntektene i 2018 økte med 21 prosent, tross alt trøbbelet de har hatt internasjonalt, ifølge Reuters. Det tilsvarer inntekter på 109 milliarder dollar, og vil i så fall være første gang de overstiger 100 milliardermerket. De forventer også at salget av smarttelefoner overstiger 200 millioner enheter.

Filosofien i selskapet er basert på tett integrering av programvare og maskinvare, med stor kontroll hos Apple. Nå begynner de å gå slipp på den kontrollen i større grad, ved at de åpner mer og mer for at deres programvare blir brukt i andres maskinvare, sier han, og viser til at de fleste applikasjoner vi som forbruker benytter oss mest av, som Facebook eller Google Maps, ikke er kontrollert av Apple.

– De setter brukeropplevelsen i fare. Deres mantra var at de integrerte programvare og maskinvare tett fordi det bedrer brukeropplevelsen. Nå går de litt vekk fra det, og det kan gi et inntrykk til forbrukerne om at de er som alle andre.

– Jeg tror dette er den største trusselen de har på sikt. Det burde analytikerne se mer på, fastslår Baille.

Tøff start på året
Den sjeldne kunngjøringen til Tim Cook den 2. januar sendte aksjen kraftig ned de påfølgende dagene. Siden nyttår er Apple-aksjen ned i underkant av 1 prosent, til tross for at de fleste andre teknologiaksjer har sett et løft de siste ukene etter en turbulent desember.

Like før han sendte ut brevet til investorene, skal Cook også ha meddelt til de ansatte i Apple at ville kutte i antall nye ansettelser en periode, fordi salget hadde gått dårligere enn forventet.

En drøy uke senere kom det også meldinger om at Apple hadde bedt sine leverandører om å kutte produksjonen av iPhone X med 10 prosent i første kvartal.