30. august fikk jeg gleden av å holde foredrag på Relevans 2018, organisert av Forte Digital. En fantastisk konferanse. Mitt foredrag hadde som overskrift “Plattformøkonomi, samarbeid eller dø!”

I denne bloggposten introduserer jeg noen av prinsippene jeg skisserte der og de slidene som jeg brukte:

 • Porter lever fortsatt. Å pumpe inn penger og dermed kjøpe markedsandeler ved å gi bort verdi gratis til brukere kompenserer ikke for en svak konkurransesituasjon. Et klart eksempel er Spotify, som fortsatt taper flere hundre milliarder kroner hvert år siden starten i  2008 .
Konkurranseposisjon-Spotify
Figur 1: Spotify konkurranseposisjon

Fra figur 1 er det rimelig enkelt å forstå at rivaliteten i strømningsbransjen for musikk er intens. At bare tre aktører (Universal, Sony og Warner) dominerer musikkproduksjonen globalt gjør det ikke enklere for Spotify. Det hjelper heller ikke at de fleste konkurrentene- fra Apple Music til Amazon Prime Music- ikke trenger å tjene penger på dette. Det som er viktig for dem er å binde kundene tettere til deres økosystem.


Interessert i digitale forretningsmodeller? KONTAKT meg for en prat


 • Et sterkt konkurransefortrinn kan bare ha tre utgangspunkter.
  • En proprietær overlegen teknologi – Som Corning har med deres gorilla glass som de aller fleste smarttelefonene bruker på deres skjerm
  • Privilegert tilgang til ressurser. Apple vil sikre seg produksjonen av kobolt direkte fra gruveiere med langsiktige kontrakter. Dette skal sikre et tilstrekkelig antall batterier for deres elektroniske apparater , som trenger kobolt i produksjonen.
  • Switching cost” for kunden. ERP og CRM systemer, med tunge investeringer og tøft integrasjonsarbeid er ikke enkle å bytte i etterkant. Smerteterskelen er høy, selv om hvis brukeren kanskje ikke er helt fornøyd.
Konkurransefortrinn
Spotify konkurransefortrinn?

Heller ikke her er Spotify som eksempel i en gunstig situasjon, selv om lister kan bety en viss “switching cost” for brukeren.


Liker du denne posten? REGISTRER DEG  for nyheter, analyser og tips for ledere om corporate innovation og teknologiledelse


 • Man må ha fokus og et klart verdiforslag, som kan sikre lønnsomhet på sikt. Jeg bruker følgende spørsmål for å teste kvaliteten i et verdiforslag:
 • Hva leverer du?
 • Til hvem?
 • Hvilket problem løser du?
 • Hvorfor er det viktig?
 • Hvordan har kunden løst problemet før?
 • Hvordan er løsningen din bedre og målt i hvilken enhet?

Internettøkonomien er global og brutal. Det samme gjelder økonomien rundt digitale plattformer. Det finnes ingen trøstepremier. I et land som Norge, men relativt åpen økonomi, bør aktørene på tvers av bransjer samarbeide og til og med skape nye økosystemer. Hvordan?

 • Ved å samle, akkumulere, og tolke data på tvers av kundereisen. Når man skal på kino, kan en aktør som Filmweb foreslå en tur til en restaurant-partner etter filmen, kanskje med en digital kupong som insentiv? Eller omvendt?
 • Ved å utvikle APIer (Application Programming Interface) som kan koble historiske databaser eid av lokale norske aktører til internettgigantene som Apple eller Google. Når man bruker Apples Siri for å finne en restaurant, bruker Siri en ekstern aktør, Tripadvisor, gjennom deres API. Plattformen som denne aktøren eier har akkumulert såpass mye kvalitetsdata over tid at de samme gode resultatene blir nesten umulig å replisere, til og med for Apple. Aktører som Filmweb, Kolonial eller Komplett, for å nevne noen, har sannsynligvis en historikk med data som kan gjøre dem veldig verdifulle under en eventuell forhandling med de store internett-økosystemene. Et samarbeid om data mellom disse aktørene kan gjøre disse dataene enda mer relevante og verdifulle. Orkla og DnB tenker allerede i disse banene.
 • Ved å tenke virtuelt og reelt samtidig. Den Israelske retail-eksperten MYSTOR-E har utviklet et produkt som identifiserer kunden i det øyeblikket han eller hun går inn i en butikk. Deretter finner systemet en profil om denne spesifikke kunden og foreslår på en skjerm klær som skal passe kunden optimalt ved hjelp av kunstig intelligens. Likevel påstår de selv at “Nothing gives retailers more insight into their customers than watching then shop”.

Et sterkt verdiforslag, reelle konkurransefortrinn, og kombinasjonen av data fra den virtuelle og den reelle verden på tvers av flere norske aktører langs kundereisen kan sikre relevans og lønnsomhet for norske plattformer, til og med i kampen mot de allmektige internett-økosystmene.

Interessant? del gjerne!