I går, 11.september 2018 lanserte Google deres stemmeassistent i Norge. Meny i Norgesgruppen er et av de første selskapene som har lansert en stemmestyrt applikasjon som lar deg bestille dagligvare produkter via Google assistant. Betalingen skjer derimot via en app på mobilen. Jeg har spurt Anne Bache Dahl, konseptansvarlig i Meny, grunnen til det via LinkedIn . Hennes svar var at “Foreløpig har ikke Google åpnet opp for å gjennomføre transaksjoner på deres plattform”.
Det er ikke vanskelig å forstå at dette inkluderer et friksjonselement som kommer til å gjøre adopsjonen av Google Home og Google Assistant for daglige kjøp vanskelige enn nødvendig. Samtidig rapporteres det om at den nåværende versjonen av digitale assistenter ikke alltid gjenkjenner språket bra nok.
Sånne umodenheter har forståelig nok vekket noe skepsis. Peder Inge Furseth, professor i Innovasjon ved Handelsskolen BI påstår i E24 at:
Talestyrte assistenter er naturligvis på vei inn, men det er mange overdrevne forventninger rundt disse nå. Assistentene er lovende, men de har ikke levert mye av verdi til mange ennå. Jeg ser ingen revolusjon i netthandelen på grunn av dette, i alle fall ikke i Norge den nærmeste tiden
Han lister tre hovedårsaker til det:
- Begrenset kunnskap om mulighetene i tjenesten
- Mangel på tillit
- Nøling på grunn av vanskelighetsgrad eller pris
Samtidig er det veldig interessant å se hvilke projeksjoner som har blitt servert for adopsjonen av digitale stemmestyrte assistenter og deres tjenester de neste årene (kilde: E24)
For å forstå den mest sannsynlige fremtiden til denne nye teknologien er der essensielt å forstå at nye produkter som skaper nye markeder må gå gjennom en egen og kjent utvikling. Denne utviklingen heter “crossing the chasm”, beskrevet og studert av Geoffrey Moore. Modellen for denne utviklingen beskriver at det er relativt enkelt for en ny teknologi å skape et marked, men at dette markedet er veldig begrenset til å begynne med. I starten er det bare de spesielt interesserte som vil investere tid og ressurser på å lære seg noe som de selv synes er spennende.
Problemet dukker opp når det nye produktet eller den nye tjenesten skal finne vei til et bredt marked, også kalt “early majority”. For å gjøre det mulig må produktet skape smitteeffekter som gjør “å hoppe avgrunnen” mulig.
At verdien i en ny tjeneste skal være høyere enn prisen kunden skal betale for den er et prinsipp som ofte blir ignorert i teknologidrevet og ikke-inkrementell innovasjon
Jeg foreslår tre verktøy bedrifter kan ta i bruk for å lykkes med stemmestyrte digitale assistenter.
Først må bedrifter reklamere heftig for nye assistent-drevne tjenester så fort de vet tjenesten fungerer og den gir et genuint verdiforslag for brukeren. Det betyr i praksis at verdien på tjenesten skal være høyere enn prisen kunden skal betale for den.
Digitale forretningsmodeller? KONTAKT meg for prat, foredrag eller workshop
Så er det viktig at spredningen støttes av nettverkseffekter. De som er “early adopters” må ha en ekte interesse i at andre bruker den samme tjenesten for å så skape mer verdi for alle i den nye “community”.
Vi har sett før hvordan disse to effektene kan kombineres med stor suksess: Lanseringen av VIPPS ved DnB var en smart og effektiv øvelse i dette.
Et tredje og viktig verktøy er å koble tjenesten med ekstra fordeler i etablerte kanaler i den samme bedriften for å bryte skepsisen. Amazon gjør det allerede nå når internettgiganten kobler muligheten til å kjøpe produkter fra Whole Foods dagligvarekjeden gjennom Alexa og Amazon Prime Now. Ekstra rabatter og fordeler knyttet til bruk av en assistent-støttet tjeneste er nok en måte å stimulere ekspansjonen av den i en ny majoritet i markedet.
Digitale stemmestyrte assistenter kan bli den nye revolusjonerende måte å gjøre vår hverdag enklere. Det er opp til bedriftene å bruke denne nye teknologien på en måte som ikke skuffer forbrukeren og dermed ødelegger disse mulighetene for de fleste.
Interessant? Del gjerne!