Det som har vært et rykte lenge ble 22. juni offisielt kunngjort under utvikler-konferansen WWDC. Apple skal nemlig bruke egne prosessorer basert på RISC arkitekturen i deres Mac datamaskiner i stede for Intel prosessorer som frem til nå. Den nye prosessor-serien skal hete Apple Silicon og selskapet rettferdiggjør denne vesentlige strategiske beslutningen med å peke på at både utviklere og brukere vil ha en konsistent opplevelse på tvers av hele økosystemet med Apple produkter. 

Apple utvikler egne RISC baserte prosessorer allerede for alle andre produktene bortsett fra Mac. For å sikre videreutviklingen av denne konsistensen hadde Apple egentlig ikke noe annet alternativ enn å lage egne baserte prosessorer for Mac også. Under WWDC bekreftet faktisk demo etter demo at de ulike operativsystemene og annen programvare på tvers av Mac, iPad, iPhone og til og med Apple Watch blir stadig mer like.

En teknologisk omstilling av dette kaliberet er absolutt ikke triviell. Den kan føre til uforutsigbare problemstillinger i implementeringsfasen. Likevel er risikoen tydeligvis verdt det for Apple, og avdekker en rekke fakta som kan være nyttige retningslinjer for både forbrukere, utviklere og innovatører på tvers av bransjer. 

Først og fremst blir det stadig tydeligere at Apple i realiteten bare har ett relevant produkt-en plattform- i ulike form faktorer – fra Apple Watch til Mac. Dette er ikke noe nytt i andre industrier. Bilindustrien, med Volkswagen i spissen, oppdaget for mange år siden at de kunne bruke samme plattform på tvers av modeller og brands tilpasset ulike bruksmønstre og kundesegmenter, så lenge design og posisjonering var differensierte nok. 

Vil du ta en prat om innovasjon, digitalisering og teknologi?

Ta kontakt!

Dette fører til både vesentlige besparelser og høyere tilfredshet grad hos kundene. Det gjør mersalg til eksisterende kunder enklere også. Facebook prøver å gjøre noe liknende med integrasjonen av Messenger, Instagram og WhatsApp som Mark Zuckerberg holder på med. Denne trenden kommer til å bevege seg videre nedover i verdikjeden blant aktører i IT bransjen. 

Oppstartsbedrifter som vil gjøre seg attraktive for investorer bør følge denne trenden også. De bør ha en plan klar for å utvide deres potensielle kundemasse basert på form faktor og anvendelse, og ikke bare lage nye generasjoner av samme produkt med stadig flere funksjoner som de færreste vil sette pris på. 

Apples beslutning gjør også klart at «outsourcing» ikke nødvendigvis er en god strategi. Tvert i mot prøver giganten fra Cupertino å designe og produsere stadig flere komponenter, både programvare og maskinvare, selv, uten å dele dem med noen andre. Grunnen er differensieringsstrategien som selskapet har ført siden starten i 1977, og som krever absolutt kontroll over det meste av verdikjeden. Til og med noen skruer i Apple produkter er eksklusive for dem. 

I USA utgjør gjelden i bedriftsmarkedet 75% av bruttonasjonalprodukt

I en verden preget av overetablering og overflod av udifferensierte varer og tjenester med syltynne marginer prøver derimot mange desperate aktører å sette ut det meste, i noen tilfeller til og med deres forskning og utvikling. Resultatet blir enda mindre differensierte produkter, tjenester og brands og enda lavere marginer. Slike selskaper blir dermed tragisk tvunget til å ta opp stadig større gjeld for å kunne dele ut utbytte til sine eiere elle rett og slett overleve. Dermed har den samlede gjeldsbyrden blant bedriftene økt ustanselig de siste tjue årene. I USA utgjør denne typen gjeld nesten 75 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Vil du lære innovasjon og teknologiledelse av de beste? Lytt til S.O.S. INNOVASJON, Norges interaktive podcast av innovatører for innovatører på Podbean, Apple Podcast og Spotify.

Endelig er Apples nye strategi en gigantisk innrømmelse overfor Microsoft, og nok et bevis på hvor viktig det er for toppledere å være gode kommunikatorer. Den gangens toppleder i Microsoft Steve Ballmer kunngjorde lanseringen av Windows 8 i 2012. Allerede da mente han at ett operativsystem skulle brukes på tvers av PCer, mobiler og nettbrett. Tim Cook klarte å latterliggjøre denne tilnærmingen ved å si at det ikke var en god idé å krysse en brødrister med et kjøleskap. Åtte år senere viser det seg at det var veien å gå likevel, bare at Apple ikke var klar for å ta den ennå. 

Kort tid etterpå ble Ballmer erstattet av Satya Nadella, mens Tim Cook fortsatt er CEO i Apple. 

Denne posten ble publisert først i E24 søndag 28. juni

Tror du at dette kan dette være interessant for andre? Del gjerne!