For noen uker siden ble jeg intervjuet av kampanje om mine tanker rundt Schibsted / Adevintas oppkjøp av rubrikk-enheten til eBay. Der delte jeg mine refleksjoner om posisjonen som Schibsted faktisk har klart å oppnå med dette oppkjøpet. I disse dager der AMAZON er på vei inn i Norden vil jeg dele disse refleksjoner med dere. Den originale artikkelen kan leses her, men bak betalingsmur:

Spørsmål: Har Norge med dette endelig fått «sitt Facebook», altså sitt globale techselskap, med Adevinta

Svar: Norge har ikke fått sitt Facebook ennå, men denne dealen er definitivt et steg på å skape et global norsk teknologiselskap. Det som er klart er at Google, Facebook og Amazon dominerer overlegent det generelle digital-advertising markedet, der global skala er nøkkelen til lønnsomheten. Adevinta følger strategiboken punkt for punkt og vil være størst globalt på et veldig konkret segment av markedet, nemlig rubrikk. Fra den posisjonen kan Adevinta etter hvert utfordre andre segmenter og aktører innen e-commerce. 

Spørsmål: Er du imponert over hva Schibsted har fått til?
Svar: Mange selskaper som opererer i markeder under endring snakker store ord og stopper der. Schibsted imponerer definitivt  i eksekveringen av deres strategi. 

Spørsmål: Adevinta blir verdens største rubrikkselskap med dette kjøpet, hvor viktig er det å være størst i dette markedet?
Svar: På grunn av veldig tynne marginer er behov for skala og dermed global konsolidering i det markedet helt avgjørende for å lykkes. Jeg skrev allerede for to år siden at den siste restruktureringen av Schibsted hadde sannsynligvis en rolle som driver av global konsolidering innen rubrikk som mål.

Spørsmål: Blir dette en reell konkurrent til Facebook og Google?
Svar: Å være størst i rubrikk markedet betyr en reell mulighet for å konkurrere mot Facebook og Google på det området. Spesielt gjelder dette for Facebook, som har blitt stadig mer aggressiv der og har 2,5 milliarder brukere som springbrett. Mulighetene derimot stopper ikke der. Den naturlige rivalen for Adevinta/ Schibsted er egentlig Amazon. Med en solid posisjon i en viktig nisje på verdens basis, nemlig rubrikk,  og med erfaring fra markedsplasser som Finn.no og Blocket kan nå Schibsted og Adevinta begynne å tenke på å ta en posisjon som det europeiske Amazon. Jeg blir ikke overrasket dersom Adevinta ender opp med å initiere en stor global konsolidering av e-commerce aktører etter hvert også, fordi  marginene er syltynne der også og skala er igjen en avgjørende faktor for lønnsomhet. Hvis Adevinta klarer å synliggjøre bedre praksis rundt personvern enn amerikanske (og kanskje også kinesiske) konkurrenter blir det nok et konkurransefortrinn de kan spille på. 

Interessant? Del gjerne!