Google har besluttet å legge ned forbrukerversjonen av Google+. Offisielt er det på grunn av usikkerheten rundt en datasvikt annonsert i går. Egentlig var tjeneste Google+ i rollen som et svar på Facebook død for lenge siden. Google selv opplyser at ” the consumer version currently has low usage and engagement and that 90 percent of user sessions last less than five seconds”

Grunnene til fiaskoen er enkle å forstå: Facebook hadde nådd massive nettverskeffekter allerede da Google+ ble lansert i 2011, skalaen av facebook brukermassen var umulig å ta igjen, og Facebook hadde gjort allerede en suveren jobb med å segmentere brukerne sine. (Ja, jeg tror fortsatt på segmentering som et nyttig verktøy for markedsføring og salg)

Som jeg skrev for snart fire år siden i en kommentar i E24:

Segmentering etter brukermønstre, kombinert med frykt for disrupsjon, forklarer sannsynligvis også hvorfor Facebook kjøpte Instagram og WhatsApp i fjor. Det samme gjelder beslutningen om å frakoble Facebook Messenger fra hovedapplikasjonen.

Nettverkseffekter, skala og smart segmentering – gjør Facebook, per dags dato, uangripelig som selskap.

Bare en sjokkerende og rask endring i markedet, eller et regulatorisk grep fra myndighetene, kan true selskapets posisjon akkurat nå.

Men hvor viktig er denne datasvikten for Google egentlig? I går ble jeg intervjuet av E24 igjen i forbindelse med dette. Mine hovedpunkter er:

  • Dette vil ha, i hvert fall på kort sikt, lite innflytelse på posisjonen av selskapet i markedet fremover. Produktene som giganten fra Mountain View tilbyr er så gode og nyttige at forbrukerne sannsynligvis ikke kommer til å bytte over til, for eksempel, Bing med det samme. Gang på gang har historien vist at forbrukerne egentlig ikke bryr seg så mye om personvern i praksis, med mindre det ikke koster noe som helst. De gidder ikke engang å trykke på “vite mer” knappen når muligheten “Jeg forstår” står ved siden av.

Investorene forstår dette. Finansielt ser denne innrømmelsen derfor ut til å ha hatt lite effekt på aksjekursen. Bare effektive og store bøter fra regulatoriske myndigheter i EU eller USA kan muligens påvirke bunnlinjen på en signifikant måte og dermed aksjekursen i en periode.

Forbrukerne gidder ikke engang å trykke på “vite mer” knappen når muligheten “Jeg forstår” står ved siden av

  • Det er veldig rart at dette offentliggjøres rett før Google lanserer nye Pixel telefoner og kanskje annen maskinvare i dag 9. oktober. Timingen på avsløringene om datalekkasje virker merkelig når selskapet skal møte offentligheten bare noen timer senere. Har Google vært mål for sikkerhets-troll som har truet med å avsløre datasvikten og utpresset selskapet? Har da Google nektet å betale og ofret Google+ som “spin” i historien?
  • Posisjoneringen som Apple har tatt som personvern-helt ser ut til å være riktig for å differensiere iOS fra Android. Vil vi se at bekymring for personvern kan i en større grad smitte til digitale assistenter og vil det gi Siri en ny og bedre mulighet overfor Alexa og Google Assistant?

Personvernkrigen har såvidt begynt.

Leseren kan gå til intervjuet i E24 HER.

Husk å registrere din epost og abonnere på denne bloggen litt lengre ned (mobil) eller i kolonnen til høyre (PC)!