Hva hvis Apple kommer? Dette er spørsmålet som de fleste innovatørene hater å høre. De klager på at de som stiller dette spørsmålet ikke har “guts” nok.
I virkeligheten er dette spørsmål essensielt for overlevelse, og det gjelder alle de store økosystemene: Google, Apple, Facebook, Amazon, og de Kina-baserte søkemotoren Baidu, online retaileren Alibaba og innhold-kongen Tencent. De aller fleste virker ikke som de er klare hvor store og aggressive disse aktørene er og i hvilken takt de vokser på arenaer vi ikke assosierer naturlig med dem.
Digital reklame:
- Google og Facebook til sammen akkumulerer 50% av all digital reklame globalt. I Kina står Baidu, Alibaba og Tencent for over 60% av all digital reklame. Og de vokser videre mer enn markedet generelt.
- Den største konkurrenten som Google og Facebook har innen digital reklame er, nettopp, Amazon, som i følge Business Insider vokser 55% årlig på det området .
Lyd og bilde:
- Spotify er selvfølgelig fortsatt markedsleder på musikk-streaming, men deres forretningsmodell er i hvert fall utfordrende når konkurrentene heter, ja, Apple, Google, Amazon,… Disse aktørene er spesielt tøffe konkurrenter fordi de trenger ikke å tjene penger på tjenesten. Deres mål er å binde kundene til deres økosystem eg kjerneprodukter. Apple music er nummer to globalt, men vokser dobbelt så fort i USA som Spotify og skal overta tronen der i antall betalende brukere allerede til sommeren. Og hvem er nummer tre globalt? Amazon. I Kina dominerer Tencent, Alibaba og Baidu musikk-streaming med 80% av hele markedet.
- Netflix er selve kongen i video-streaming, men posisjonen er marginalt bedre enn Spotify sin. Selskapet sliter med sine finansielle operasjonelle kontantstrømmer etter gigantiske investeringer i originalt innhold og i Tyskland er Amazon markedsleder.
Finans:
- Amazon har allerede på plass små lån for forhandlere og produsenter i sitt partnerprogramm. Det går rykter om at retail-kongen er i samtaler med JP Morgan Chase for å tilby betalingstjenester til folk flest. Da Amazon allierte seg i januar med Warren Buffett og JP Morgan for å etablere egen helseforsikring stupte aksjeprisen til de etablerte aktørene i sektoren mellom 5 og 10 prosent.
- Apple, facebook og Google har betalingstjenester mellom venner. Apple Pay og Google Pay lar brukerne betale i butikken. Apple Pay skal komme til Norge om få måneder.
- I Kina er mobilbetaling den foretrukne betalingsmåten, både mellom venner, på internett og i butikk. Alibaba og Tancent står for 90% fo alle disse betalingene. De tilbyr lån også. Begge selskaper ekspanderer nå inn i andre land, inkludert Frankrike, UK og USA.
Andre apps:
Alle disse digitale gigantene har en meget klar strategi: De må vokse og de går inn i alle nye vekstområder som andre finner. Når en ny app vokser, prøver de å kjøpe den. Hvis det ikke lar seg gjøre kjøper de dem og injiserer i disse kopiene millioner av brukere de allerede har. Da Facebook dating tjenesten ble kunngjort av Mark Zuckerberg 1. mai i år. stupte aksjeprisen til Match group, eieren av dating-appen Tinder, tjue prosent umiddelbart. Tencent har kjøpt ti prosent av Snapchat og har tatt posisjoner i Spotify.
Norske og internasjonale innovatører må alltid ha en GAFABAT strategi helt fra starten. De må kunne svare på spørsmålet “Hva hvis GAFABAT kommer?” med en rasjonell og fakta basert tilnærming.
Min huskeliste for digitale entreprenører
Hvis din gründerbedrift har globale ambisjoner og har en forretningsmodell basert på digital reklame, hvordan skal den konkurrere om de digitale markedsføringspengene? Er inbound eller content marketing et alternativ?
Har dine investorer finansielle muskler nok til å holde ut og tåle tap i milliardklassen i kanskje ti år?
Hva skal din Fintech konkurrere med og hvem skal gi deg de millionene av kunder du antakeligvis kommer til å trenge for å kunne konkurrere globalt?
Hvilke GDPR-compliant data kan din innovasjon samle som kan være verdifulle for GAFABAT og som gjør din startup verdifull for dem? Eller skal du helst etablere din bedrift utenfor EU og glemme EU brukere?
Hvordan kan ditt innovative initiativ ellers skape verdi i deres verdikjede?
Hvilken gigant skal du alliere deg med som skal beskytte deg fra de andre?
Hvilken er din EXIT strategi?
Jeg har argumentert flere ganger for at de store internettøkosystemene ikke må behandles som konkurrenter, men som en mulighet, sist på Shifter podcast Hvilken mulighet velger du?
Interessant? Del gjerne!
Comments are closed.