Forrige uke skrev jeg en kommentar i E24 med overskriften: “Slik har Tesla klart å parkere konkurrentene”. Sannsynligvis en av de mest leste som jeg har skrevet både på E24 (med 26 kommentarer). Samme kommentar ble plukket opp , delt og kommentert i egne feeds av flere på Linkedin.

Noen dager senere passerte Tesla rekordverdien sin på børs og jeg ble intervjuet av Ingvild Sagmoen i E24 om årsakene og hvilke utfordringer som Tesla vil eller kan møte fremover.

Hovedpunktene fra begge innleggene:

Hva Elon Musk og Tesla har gjort utrolig bra:

  • Elon Musk tenker disruptivt der de andre lederne tenker kun inkrementelt
  • Han er en mester i å styrke Tesla-brandet ved å skape følelser og entusiasme rundt produktene
  • I en tid med ultralave renter kjøper aktørene i finansmarkedet gjerne en historie som de kan selge videre til sine kunder.
  • De etablerte produsentene skulle ha stiftet egne selskaper og skapt egne brands for sine elbiler. Det hadde gitt dem mulighet til å adressere både investorene som tenker profitt og de som kjøper veksthistorier.
  • Aksjeprisen til Tesla er styrt følelser også, og entusiasmen knyttet til nye produksjonsrekorder, åpning av nye fabrikker som nå i Kina og så videre, smitter over til aksjeprisen.

Utfordringer fremover:

  •  Før eller siden kommer etablerte bilprodusenter til å fikse sine problemer og levere elektriske biler av god kvalitet og i enorme mengder. Det er det de er veldig gode på – logistikk og produksjon.
  • Tesla lanseres i Kina fra egen fabrikk, men vil møte et marked med mye lokal konkurranse, der salget av elektriske biler har falt som en stein etter at staten modererte fordelene for elbiler. Hvis Tesla mislykkes i Kina kommer aksjekursen til å merke det
  • Salg av elektriske biler verden over er fortsatt veldig avhengig av subsidier og skattefordeler. Dersom disse av en eller annen grunn faller bort før prisforskjellen mellom elbiler og biler med forbrenningsmotor blir betydelig mindre, kommer alle produsentene til å merke det, også Tesla, 
  • En resesjon kan skremme forbrukerne bort fra dyre biler som Tesla, og dermed skremme investorer også bort. Det kan fort gjøre selskapets finansielle posisjon umulig som uavhengig bedrift. Tesla kan da bli en nisje elitebil
  • Det kan fort har sterke konsekvenser. Det finnes nemlig knapt en produsent av eksklusive nisjebiler, fra Porsche til Alfa Romeo, som ikke har på et eller annet tidspunkt blitt kjøpt opp av en større aktør.

Interessant? Del gjerne!