Mandag 25. mars lanserte Apple en kavalkade av nye tjenester. Fire kunngjøringer ble presentert av Tim Cook (eller Tim Apple ifølge nr. 45) i løpet av eventet:

  • Apple News +
  • Apple Arcade for videospill
  • Apple TV +
  • Apple card

De tre første er en utvidelse av tjenester som i en eller annen form er en Apple allerede hadde fra før, i hvert fall i USA. Denne utvidelsen gjenkjennes av noen konkrete grep, som markerer tydelig hvordan Apple vil konkurrere og differensiere seg fra de andre Internett-Überlords som facebook, Google elle Amazon.

For det første betyr disse utvidelsene (pluss varianten eller “Arcade” varianten for spill) et vendepunkt, der Apple involverer seg selv i produksjonen av innhold. Det andre grepet er å bruke menneskelige kuratorer for å sikre at innholdet servert er av høy kvalitet. Den tredje faktoren er at Apple skal fungere som aggregator av innhold på tvers av andre leverandører og plattformer – til og med Amazon Prime Video. Endelig er det viktig å merke seg at alle AI-genererte beregningene som skal hjelpe brukeren med å finne relevant innhold skal kjøres internt i enheten – iPhone, iPad eller Mac. All informasjonen blir kryptert og Apple selv ser ikke dataene eller hva slags innhold brukeren blir servert. Privacy.

Hvis Apple News og spesielt Apple News + blir en suksess kan vi se en akselerering av trenden der rollen av reklame blir fort redusert til et veldig sekundært alternativ som forretningsmodell for media.

At Apple tar en rolle som “aggregator av aggregatorer” kan ha konsekvenser for alle medier, men spesielt for online aviser og magasiner. Apple vil ikke gi brands informasjon om hva brukeren leser, og det gjør det vanskeligere for dem å kunne plassere relevant reklame. De kommer mest sannsynligvis ikke til å bli interessert i det. Differensiering av eget brand som avis eller magasin blir også vanskelig hvis Apple organiserer innholdet etter temaer eller interesser, for eksempel.

Hvis Apple News og spesielt Apple News + blir en suksess kan vi se en akselerering av trenden der rollen av reklame blir fort redusert til et veldig sekundært alternativ som forretningsmodell. Andre forretningsmodeller som å dirigere leserne til tilleggstjenester bak egne betalingsmurer gjennom Apple News + kan være et bedre alternativ. Jeg har argumentert flere ganger for at en moderne presse bør se på plateselskapene og deres forretningsmodell, som har veldig lite med reklame å gjøre og mye med promotering av egne stjerner og deres opptreden. Et godt eksempel på dette er The Verge, som promoterer Journalisten Casey Newton og hans podkast fra deres egne sider.

Casey Newton, The Verge

Apple Card er derimot noe helt annet. Fra mitt perspektiv er Apple Card “alle Fintechs mor”, i hvertfall når det kommer til personlig finans. Det som har karakterisert mange Fintech startups på det området er en utvikling i fire steg:

  1. Lansering av et kredittkort uten eller med veldig lave gebyrer
  2. Legge til tjenester som gir bedre kontroll over personlig økonomi- bedre informasjon om hvor og hvordan man har brukt pengene sine
  3. Legge til flere tjenester på toppen som kunden forhåpentligvis er villig til å betale for, som forsikring for eksempel
  4. Samle nok kunder gjennom sånne tjenester til å bli bank. Alternativt bli kjøpt av en bank. Dette er “end gamet”” for de fleste. Fintech-fenomenet Revolut er et klart eksempel på denne utviklingen.

I denne logikken kommer Apple til å følge disse stegene det ene etter det andre, nå som Apples avhengighet av andre kommersielle banker som Bank of America (og etter hvert Europeiske banker) har blitt mindre. Apple kan dessuten bruke kapitalen som 900 millioner iPhone brukere og 237 milliarder dollar i kontanter representerer til å tilby lavere renter på kredittkort enn konkurrentene. Denne formen av markedsandelkjøp kan utvides med lansering av gullkort, platinum kort og andre typer kort forsiktig adressert til ulike kundesegmenter.

Steget derfra til å tilby forsikringsstjenester er et lite ett for Apple. Å søke etterhvert på banklisens i USA og senere i Europa blir plutselig også en reell mulighet.

Apple er kanskje i ferd med å endre hele industrier og markeder igjen, denne gangen fra en ren tjenesteside. Det store spørsmålet er: Hva hvis Google gjør det samme med Android? Vil bankene være i stand til å konkurrere mot disse to gigantene på kreditt- og forsikringstjenester?

Hør Mats Staugaard, Lucas Weldeghebriel og meg diskutere disse og andre refleksioner om Apples store tjenestelansering på Shifter podkast!

Interessant? Del gjerne!