Denne gangen har jeg intervjuet Arne Norheim, Administrerende Direktør i IBM Norge. Vår samtale har dreid seg om corporate innovation, de strategiske planene som IBM har for fremtiden, Watson, og om hvordan IBM hjelper nye innovative gründerbedrifter, også norske, gjennom deres globale initiativ “Global Entrepreneur Program”.

Noen highlights fra intervjuet:

Q: Hvilke vekstområder har IBM mest fokus på akkurat nå og der IBM synes selskapet kan gjøre en forskjell?

A: IBM er et teknologiselskap som løser problemer. IBM så da internett kom at internett skulle bli en kommersiell plattform…. veksten av data ville vokse enormt raskt. Da begynte vi å jobbe med den neste generasjonen teknologi… strategiske områder er skytjenester, mobile tjenester, avansert analyse, sikkerhet…som er fundamentet for vår butikk.

Q: Alle vet hvem Watson er. På hvilke konkrete applikasjonsområder har Watson gjort en forskjell i Norge?

A: Watson er i utgangspunktet en teknologi son er i stand til å analysere fritekst…og forstå sammenhenger av ord og dermed forstå meningen i en setning. Watson har vokst…og da begynner man å se på områder der data volum er et problem. Da var det naturlig å se på helse. Watson er utdannet lege, gått på to universiteter i USA. Norge har valgt å ta i bruk Watson-teknologien for å se hvordan man kan utvikle løsninger som er basert på norsk kunnskap om kreft. Her jobbet vi i et prosjekt finansiert til dels av Forskningsrådet… og ledet av intervensjonssenteret på Riskshospitalet, ledet av Erik Fosse. Det prosjektet heter BigMed.

Q: IBM har konsekvent vært et selskap som har revolusjonert flere områder. Hva tror du er den kulturen og kraften som gjør at IBM er et av de selskapene som man tenker på når man tenker corporate innovation?

A: Komplekse problemer skal vi jobbe for og vi skal bruke teknologi til å løse disse komplekse problemene. Vi har lagt store deler av vår fortjeneste tilbake inn i grunnforskning. Vi har tolv forskningslabber rundt om i verden, hvor samtlige har stort budsjett på å gjøre forskning på stort sett hva de ønsker. I tillegg forskes det også en del på det vi kaller strategic imperatives.

Q: Har IBM noen form for program mot gründere eller små selskaper som gjerne vil være med på deres eventyr?

A: Vi er veldig interesset i å jobbe med små selskaper. Det er måten å hente ny kompetanse og ny teknologi. Vi har et program som heter “Global Entrepreneur Program”.  Her har vi flere startup selskaper i Norge som er partnere i dette programmet. Vi bidrar med teknologi, infrastruktur (sky) og mentoring.  Vi har et bredt kontaktnett.

Q: Hvilke råd hadde du gitt til en gründer som har lyst til å gjøre en forskjell?

A: Den reisen som nå starter med kunstig intelligens… dette er en Klondike… en enorm mulighet som kanskje bare kommer én gang i en generasjon. Velg en prosess. Hvordan kan du bruke kunstig intelligens for å optimlisere denne prosessen. Data er den nye oljen… foredle data inn til ny innsikt som man kan ta beslutninger på. Og start nå! Om fem år kan det være altfor sent. Watson er tilgjengelig på nettet. Det er bare å koble seg på!

Video:

 

Podcast til intervjuet:

Interessant? Del gjerne!