Fredag 25. november publiserte vi et video-intervju med Joakim Marstrander, Head of Legal i Deloitte. Intervjuet var med på å skape mye debatt på sosiale medier. Vi kommer til å følge opp debatten med en video-paneldebatt om ikke så lenge. Stay tuned!

Den gangen spurte vi Joakim om tre konkrete råd til gründere. Han hadde dog mer på lager.

Her kommer ti råd fra Joakim til deg som vil bli gründer. Enjoy!


Ti råd til deg som vil bli grunder

  1. Gjør det du synes er gøy – team opp for alt det andre. Det viktigste er drivkraften.
  1. Finn deg en usexy bransje. Der er konkurransen minst og pengene løsest. Finn deg en regulatorisk betinget bransje moden for disrupsjon. Finans, personvern, vaktbransjen, avfall er eksempler på dette. Husk å gjøre hjemmeleksen først!

joakim-bilde

  1. Tenk teknologi!
  1. Gå etter konkurranse! (Bli en utfordrer! Gjør det -mye- billigere!) Gode konkurrenter er den beste gaven. De er inspirerende og disiplinerende! Bruk konkurrentene til å synliggjøre din egen merverdi.
  1. Du trenger ikke offentlige støttemidler for å lykkes.
  1. Sett opp klare milepæler! Forretningsplan. Dersom du ikke lykkes, dropp idéen!
  1. Lag faste rutiner i arbeidsdagen. To do – lister må være uoppfylte.
  1. Tjen penger fra første år. Penger er det beste målet på om noe er liv laga eller ikke. Ikke vær tålmodig! Kill your babies!
  1. Før timeregnskap! Det kan høres kjedelig ut, men det synliggjør verdien av den tiden som du som gründer har brukt for å skape selskapet. Det kan bli et viktig verktøy for å forhandle prisen mot en mulig kjøper i fremtiden!

10.  Ikke kall deg selv gründer – da forblir du gründer!

Her kan du forresten se på video-intervjuet med Joakim eller høre på podcasten.

Hva synes du, kjære leser? Del og kommenter gjerne!