En gjestepost signert av Christoffer Andvig, seriegründer og daglig leder ved Fintech Innovation


Blockchain teknologien ble grunnlagt av en utvikler under pseudonymet Satoshi Nakamoto, som grunnla Bitcoin Blockchain systemet i 2008. Bitcoin valutaen har i flere tilfeller blitt dømt nedenom og hjem (selv om verdien i det siste har gått drastisk opp, og flere og flere benytter dette som betalingsmiddel). Den underliggende teknologien har derimot flere innen bank og finans sett på med interesse. Flere banker har i dag prosjekter gående hvor de ser på bruken av Blockchain teknologien, ofte omtalt som ”distributed ledgers”.

Noen kaller teknologien en revolusjon, mens andre mener teknologien er ubrukelig for nettopp bank og finans. De aller fleste som uttaler seg vet dessverre for lite om hva Blockchain faktisk bygger på.

Kort forklart, og forenklet, er Blockchain en enighetsprotokoll, som består av et nettverk av databaser, hvor hver database besitter en versjon av en kjede. Når en ny transaksjon eller annen data blir lagt til, vil hver database verifisere kjeden gjennom å løse en komplisert matematisk formel og legge til den nye dataen om vilkårene for verifisering er tilstede. Denne verifiseringen kalles mining. Når databasen gjennomfører denne bekreftelsen, mottar de en betaling for dette fra nettverket gjennom generering av ny kryptovaluta.

En slik felles enighet er ikke noe revolusjonerende, og noe som har eksistert i mange år gjennom ulike systemer. Derimot er blockchain teknologien basert på en ny måte å bygge koden på, samt kryptering av den informasjonen det skal oppnås enighet om. Kombinasjonen av denne enighets modellen, hvor enighet oppnås gjennom løsningen av den matematiske algoritmen, med en ny kodeform som sikrer at enigheten oppnås på riktig sett, samt kryptering av den dataen som skal integreres i hovedboken, er det som er nytt.

Det finnes både såkalte ”open distributed ledgers”, slik som Bitcoin, og ”private ledgers”. Den store forskjellen er hvem som har anledning til å legge til og bekrefte dataen i kjeden.

Tilbake til bankene, og den forskningen de gjør på dette. De åpne protokollene, vil i banksammenheng være lite egnet. Bakgrunnen for dette er todelt: Først og fremst kostnaden og tiden knyttet til hver transaksjon. Denne er uforutsigbar, og basert på den prosessorkraften som kreves for å løse den matematiske algoritmen. Volumet av transaksjoner som må bekreftes dersom bankene skal benytte seg av eksisterende blockchain nettverk, vil rett og slett sprenge kapasiteten til disse. Dette vil både gjøre at kostnaden blir høy, samt at det vil ta veldig lang tid å få verifisert transaksjonene. Compliance messig, er det også en utfordring for bankene å implementere åpne nettverk til sine systemer. Selv om dataen er kryptert på blockchain nettverkene, vil det alltid være en stor risiko når transaksjonsdataen deles med hvem som helst. En lukket protokoll, vil derimot miste en del av den grunnleggende tanken bak blockchain teknologien. Du vil da ha en enkel protokollfører (banken eller systemet), som verifiserer transaksjonene. Bankene har derimot sett på alternative varianter, hvor de har en semi lukket blockchain (for eksempel R3 Corda). Denne vil være åpen mellom bankene selv, og ikke mot en hvilken som helst utvikler.

Både Blockchain teknologien og kryptovaluta har åpenbart fått bankene til å se på verden med nye øyne, senest i August i år annonserte Deutsche Bank, Santander, BNY Mellon og UBS at de lanserte en kryptovaluta for å øke hastigheten på internasjonale transaksjoner. Blockchain teknologien har med andre ord gitt bankene et spark bak for å gjøre noe med sine tradisjonelle systemer, så får vi bare se om de klarer å utnytte det på en like god måte som Fintech selskapene, eller om de er for fokusert på sine tradisjonelle løsninger.

profil-chris

Christoffer Andvig er serie-entreprenør og CEO i Fintech Innovation AS. Han har master i Finans, Innovasjon og Strategisk ledelse, og jobbet i blant annet Klarna og Collector Bank. Fintech Innovation jobber med utvikling av innovative løsninger og systemer for bank og finans sektoren. Christoffer er lidenskapelig opptatt av balanse mellom forretning og sluttbruker verdi i finans sektoren.

 

Vil du vite mer om Christoffer eller Fintech Innovation? Bruk gjerne kontaktskjemaet.

Interessant? Del gjerne!