Microsoft har betalt en heftig pris for et selskap som knapt har tjent penger siden det ble grunnlagt. Likevel er det mulig at Satya Nadella ikke hadde noen andre opsjoner igjen.

Linkedin

Mandag 13. Juni markerte et nytt høydepunkt i internettøkonomiens historie, da Microsoft kjøpte det profesjonelle sosiale nettverket Linkedin for 217 milliarder kroner.

Det er en veldig heftig prislapp å betale for et selskap som knapt har tjent penger siden det ble stiftet i 2002, og som viser tegn til stagnerende vekst. Prisen som Microsoft har avtalt å betale er faktisk så høy at kredittvurderingsfirmaet Moody´s har plassert giganten fra Redmont under vurdering for nedgradering.

Likevel er det veldig mulig at Microsoft ikke hadde noe annet valg. To strategiske elementer har sannsynligvis vært avgjørende for beslutningen.

Det første elementet er at Microsoft har blitt et imperium under beleiring. I over tjue år har selskapets styrke vært en nærmest absolutt kontroll over den Windows-baserte programvaren som kjører kritiske applikasjoner på hjemmebanen og på IT avdelinger verden over. Skyen (the cloud) og smarttelefoner har imidlertid markert et paradigmaskifte som sakte men sikkert har begynt å erodere denne maktposisjonen.

Mobiler og surfebrett har erstattet mange anvendelsesområder som PCen tidligere eide. Dermed har Microsoft relevans krympet både for forbrukerne og for de ansatte. Samtidig har Google med sitt operative system Chrome og de skybaserte Google Apps begynt å ta farlige markedsandeler på PC og Office-områdene også.

Det andre elementet, og sannsynligvis den største trusselen, er Facebook at Work. Denne nye tjenesten fra Facebook ble lansert for få måneder siden og har allerede på kundelisten giganter som Financial Times og Telenor. Den har som mål å muliggjøre kommunikasjonen mellom de ansatte på den samme enkle måten som tjenesten gjør for sine 1,6 milliarder private brukere. Dermed blir Facebook til en sølvkule med potensial til å tilintetgjøre hele produktportefølje til Microsoft for bedriftskommunikasjon, fra Exchange til Skype.

Men det stopper ikke der. Marerittet er at Facebook kan på sikt lansere sine egne bedriftsapplikasjoner på linje med Word eller Excel og distribuere dem fritt på Facebook at Work. På sikt kan det bety slutten på Microsoft Office hegemoniet og kanskje selskapet selv.

Microsoft må derfor gjøre alt selskapet kan for å bygge nye lojalitetsargumenter overfor bedriftskundene. Linkedin kan utvilsomt hjelpe. For det første er Linkedin et etablert sosialt nettverk. Kombinert med Skype for business representerer det et troverdig alternativ til Facebook at Work. I tillegg har den enorme databasen om profesjonelle som tjenesten eier en enorm verdi på arbeidsplassen. For eksempel kan deltakere i et prosjekt på arbeidsplassen umiddelbart finne kollegaer eller forretningsforbindelser som har den typen erfaring de trenger. Råd om hvilke kollegaer eller bekjente som kan hjelpe med en oppgave kan dukke opp automatisk på skjermen mens man skriver et Word dokument om temaet.

Likevel blir det vanskelig å virkeliggjøre disse scenarioene. Integrasjon mellom selskaper eller tjenester er aldri lett, som Microsoft selv lærte på en bitter måte etter det katastrofale oppkjøpet av Nokia for tre år siden. Det kan også ta tid, og i mens kan konkurrentene spise seg inn i Microsofts dominerende posisjon i bedriftsmarkedet og gjøre hele oppkjøpet irrelevant.

Satya Nadella har nå en titanisk jobb foran seg. Han må overbevise kundene, partnere og utviklere om at Linkedin er løsningen som vil ta vare på Microsofts posisjon i fremtiden. Samtidig må resultatene av oppkjøpet vise seg snart på bunnlinjen, ellers kan aksjonærene fort bli misfornøyde og kredittvurderingen til Microsoft vakle.

Det neste året blir avgjørende for Nadella. Hvis strategien virker, kan Microsoft sikre sin posisjon i bedriftsmarkedet i flere år framover. Hvis han mislykkes kan det bety slutten på hans karriere i Microsoft og begynnelsen på en langsom reise mot irrelevans for den stolte giganten fra Redmont.

Denne posten ble publisert i E24.no 14.6.20016.