Nylig har jeg vært med på Nemonoor sin presentasjon og lansering, og så på Data Day hos DNB.

Det er klart for meg at vi har kommet til en “defining moment”, der kunstig intelligens plutselig blir tilgjengelig for så å si alle. Minner litt om da datamaskiner gikk fra å være store mainframes til PCer og ferdiglagde pakke med software som Excel eller Word. Dette blir kjempespennende.

Noen utfordringer som mange andre land, men også Norge har foran seg:

  1. I Norge jobber vi mye med forskning, men vi er ikke så flinke til å omsette forskning til Innovasjon, eller omsette forskning til inntektsbringende forretningsmodeller. Det peker i mine øyne på at det finnes en frakobling mellom det som er akademia og det som er markedsbehov.
  2. Den andre refleksjonen er at Europa må konkurrere mot USA og Kina. Da har vi et problem rundt kapital-tilgjengelighet og rundt regulering, ikke fordi regulering i Europa er nødvendigvis feil, men fordi noen kan tenke at det er enklere å utvikle AI løsninger andre steder.
  3. En refleksjon til er at Norge, som alle andre europeiske land, har veldig få unge folk, og det er nettopp unge folk som tar i bruk ny teknologi først. Det nærmer seg en kamp om unge hoder rundt omkring Europa, slik at Norge må kjempe ikke bare mot USA eller mot Kina. Norge er i krig om hoder mot alle de andre landene i Europa også. Hvordan skal vi klare, og det er viktig og kritisk, å få til Norge de kloke hodene som finnes i Tyskland i Frankrike, Nederland, Spania, slik at Norge blir en ledende AI nasjon?

Kunstig intelligens og samfunn er ett av temaene i min serie med foredrag “Nye utfordringer – mer innovasjon!”