Dette er et gjesteinnlegg signert av Fredrik Harboe, daglig leder i Prokurs AS.

De fleste har fått med seg at det skjer mye innenfor virtual reality (VR). Teknologien som skaper såkalte «immersive» eller «oppslukende» opplevelser har endelig blitt kommersialisert av spillselskaper og tilbys av diverse produsenter, som HTC, Playstation og Samsung. Google satser enormt på bruk av VR.

Nesten samtlige som prøver et high-end VR-set, som f eks HTC Vive, sier det samme: «Dette er HELT utrolig». Og det er det. Man blir plassert i en ny verden som er overbevisende og ekte. Det er som å dra til Tysenfryd for første gang: «Jeg vil ikke gå hjem!». Industrispesialister og analytikere sier det samme – denne teknologien kommer til å endre måten vi tar inn informasjon, spiller spill og samhandler med andre i årene som kommer.

Spørsmålet som mange stiller seg er om det finnes andre bruksområder for VR enn spill? Spill har alltid skapt underholdningsverdi og engasjement. Selv lite avanserte spill som Pac-man og Pong har skapt uendelig glede blant spillere. Trenger man ENDA mer realistiske spillopplevelser? Personlig tror jeg at teknologien innen spillbransjen vil fortsette å bryte barrierer og blir mer og mer «oppslukende». Det blir som å velge mellom en Ferrari og en Lamborghini. Du har et luksusproblem.

Derimot er det andre bransjer som skriker etter endring og fornyelse. Som kursleder og kursleverandør til næringslivet gjør jeg mitt beste for å skape gode og minnerike kursopplevelser. Tilpasning av materiale, interaksjon, humor, eksempler og caser er alle virkemidler som brukes for å skape et godt kurs, hvor deltakere blir hørt og lærer praktiske og relevante verktøy. Fysiske samlinger er en av de beste måtene å lære på og bygge en solid og lønnsom bedriftskultur.

MEN! Denne læringsmetoden har klare begrensninger. Tid er en verdifull mangelvare og ikke alle kan ta en full eller halv dag fri for å gå på kurs. Plutselig kommer en viktig telefon/mail og det brenner på kontoret. Man har ikke ro til å lytte og reflektere. Det kan være dyrt for en bedrift å hyre inn kursleder/e over 1+ dager, selv om alle er enige om at utbytte svarer til forventingene og er helt nødvendig for å opprettholde konkurransekraft. Konklusjonen er at opplæringstilbudet må være fleksibelt.

Her kan VR være en verdifull bidragsyter. Ved å kombinere en «oppslukende» VR-kursopplevelse med en fysisk samling kan man få en mer fleksibel og effektiv læringseffekt. De aller fleste som bruker VR skaper sterke minner – de husker rett og slett flere detaljer enn når man mottar informasjon på en passiv måte, f eks ved å lese et dokument. Her er det mange spennende muligheter og bruksområder innen HMS, ledelse, IT, økonomi osv.

Fysiske samlinger vil alltid være en effektiv læringsarena. Hvis VR kan redusere kostnader, skape effektiv læring og teoretisk grunnlag før fysisk samling, så burde vi surfe på VR bølgen sammen med resten av verden.

frederik-harboeFredrik Harboe er utdannet siviløkonom og har erfaring fra bank og finans. Han startet sin økonomiutdannelse på School of Management ved Universitetet i Bath. Fredrik arbeidet i PricewaterhouseCoopers LLP i London før han begynte i Corporate Finance i Nordea Markets. Etter flere år i Nordea tok han en Master i Business Administration på Handelshøyskolen i København. Han er en av grunnleggerne av Prokurs AS.

Prokurs AS ble etablert i 2012 med et hovedformål – å tilby nyskapende og inspirerende kursopplevelser til næringslivet innen økononomi, IT, kommunikasjon og HMS. Fra 2017 vil vi også tilby utvikling av kurs i mobilt VR-format. 

Interessant? Del gjerne!