Facebook presenterte kvartalsresultat onsdag 27. april. Tallene som Mark Zuckerberg presenterte var imponerende. På bare ett år har selskapet klart å tredoble kvartalsresultatet og øke reklameomsetningen med femti prosent. Aksjekursen skjøt i været umiddelbart.

Disse tallene falt sikkert som en bombe hos Google, fram til nå den udiskutable kongen av målrettet reklame i internettøkonomien, og som bare noen dager tidligere hadde levert skuffende kvartalresultater.

Google har god grunn til være bekymret, fordi krigsreglene i internettøkonomien er nådeløse. Fra mobilprodusenter til skylagringstjenester blir markedslederen nesten uten unntak til en nesten utømmelig pengemaskin for aksjonærene, mens nummer to må på sikt nøye seg med en mye mindre andel av fortjenesten. Alle andre konkurrenter er dømt til å blø røde tall.

I denne sammenhengen har ledelsen i Google lenge vært klar over at Facebook er en formidabel trussel. Facebook og Google leverer riktignok to ulike tjenester og har ulike visjoner om deres verdi for brukeren. I realiteten er dog begge bundet av akkurat den samme forretningslogikken: De er designet til å fange opp brukernes oppmerksomhet for å så selge denne oppmerksomheten videre til annonsørene til høyst mulig pris. Dette gjør dem til direkte konkurrenter i internettøkonomien. Den som klarer å vise mest engasjement hos brukerne over tid vil dermed automatisk akkumulere en nesten urimelig andel av fortjenesten sammenliknet med den andre. Facebook vil ha den posisjonen, og har klart å utsette Google for et strategisk marerittscenario: Et dobbeltangrep fra teknologi- og forretningsmodellsiden.

Fra teknologisiden har Google ingen mulighet til å reagere mot Facebooks voldsom omsetningsøkning. Sosiale medier er basert på teknologiplattformer som stort sett er hyllevare, men som blir ekstremt verdifulle etter hvert de fylles opp med brukernes data. Facebooks konkurransefortrinn har bygget seg dermed over tid og er bunnsolid. Da Google lanserte sitt eget alternativ innen sosiale medier for noen få år siden, Google +, var det allerede altfor sent. Initiativet var dømt til å mislykkes.

Likevel er utfordringen fra forretningsmodellsiden kanskje størst, fordi Google og Facebook opererer under diametralt forskjellige filosofier om hva som er best for brukeren. Konseptet Facebook er bygget fra bunnen av for å engasjere brukeren så lenge som mulig uten å forlate tjenestens webside. Samme filosofi preger de tre andre tjenestene eid av Facebook: Instagram, WhatsApp og Messenger. Derimot er søkemotoren Google designet for høyst mulig effektivitet. Brukeren må kunne få svar på søkeordene og klikke seg ut av Google-domenet på kortest mulig tid. Facebook vil beholde brukerens oppmerksomhet så lenge som mulig, mens Google vil skyve den fra seg fortest mulig. Google blir dermed nesten dømt til å tape oppmerksomhetskampen – og interessen fra annonsørene- på sikt. De første alvorlige signalene om denne omveltingen kom i august i fjor, da Facebook passerte Google som den første generatoren av trafikk til nyhetssider på internett.

Google er dog ikke hjelpeløs, fordi søkegiganten eier sin egen tjeneste der målet også er å engasjere brukeren så lenge som mulig, nemlig YouTube. Giganten fra Mountain View har i det siste initiert en storsatsing på tjenesten, med nye betalingsmetoder og til og med en ny toppleder. Imidlertid er satsing på video risikabel. Videostrømming er nemlig et vepsebol der investeringer er enorme, konkurransen dramatisk, lederposisjonen uklar og fortjenesten liten. Resultatet er at YouTube, med over en milliard brukere, fortsatt har til gode å vise positiv bunnlinje etter 10 år som Google tjeneste.

Facebook har erklært krig mot Google, og har i utgangspunkt en mye bedre strategisk posisjon for å vinne. Google må snarest enten få YouTube til å bli profitabel eller lansere nye engasjerende tjenester ved å utvikle dem selv eller via oppkjøp. Ellers kan den kombinerte utfordringen ved både teknologi og forretningsmodell som Facebook representerer kaste nok en teknologigant inn i irrelevansens skygge.

Akkurat som Google selv gjorde med Yahoo for nesten 15 år siden.

Dette innlegget ble publisert først som kommentar i E24.