Mandag 14.November ble jeg intervjuet i E24 om kunstig intelligens (AI) og oppkjøpet som Samsung nylig har gjort i det området: Viv Labs. Her fordyper jeg min analyse om dette oppkjøpet, bakgrunnen for handlingen og hvorfor det gjør Samsung og Google til enda bitrere fiender. Lenken til intervjuet i E24 befinner seg under innlegget.


6. oktober annonserte Samsung at selskapet hadde avtalt å kjøpe Viv Labs, AI (Artificial Intelligence) selskapet som ble stiftet av den samme halv-norske gründeren som skapte Siri og solgte den til Apple.

Ingen vet helt ennå hvor gode produktene som Viv labs kan levere er (selskapet hadde ikke blitt kommersielt lansert ennå). Vi kan forvente av Viv er en AI tjeneste på linje med Siri (Apple), Cortana (Microsoft), Alexa ( Amazon) og Google Now eller Google assistant. Begrunnelsen for oppkjøpet er dog enkel: Alle de store internett-økosystemene (Apple, Google, Amazon, Microsoft) ønsker seg å bli enda mer uunnværlig for forbrukerne og binde dem enda tettere til dem. For å sikre deres lojalitet vender disse økosystemene seg mot det ene verktøyet som kan gjøre det mulig: AI. I et kappløp mot tiden har disse økosystemene dessuten valgt i mange tilfeller å kjøpe kompetanse og produkter i området i stede for å utvikle disse selv.

Samsung har hatt aspirasjoner om å bygge eget økosystem lenge, og uten en AI tjeneste vil de henge etter. Derfor måtte de kjøpe et selskap som Viv labs. Samsung hadde faktisk ikke et valg dersom de vil fortsette å være trofaste til økosystem-strategien sin. Det er dog ikke sikkert at Viv blir nok til å gi Samsung medvind igjen etter katastrofen Note 7, men uten en AI tjeneste kan de være sjanseløse mot alle de andre gigantene om noen få år.

Her åpner det seg uansett et interessant spørsmål om hvor bærekraftig Samsung-økosysytem strategien er. 

Samsung er den største produsenten av Android telefoner og den eneste relevante når det kommer til profitt. Likevel er selskapets produktlinje plutselig i krig mot Googles nylig lanserte Pixel, og Google er den som de facto kontrollerer Android. Google har heller ikke noe valg enn å bygge egne mobile enheter dersom søkegiganten vil ta kontroll over det fragmenterte Android operativsystemet. Det er en regelrett kamp mellom to kolosser som likevel er avhengige av hverandre.

Likevel ligger dramatikken mest på Samsungs side. Samsung Electronics har
de siste årene blitt Samsungs største profittmaskin. Svikter mobiltelefonene, svikter avkastingen. Det har skjedd før. Da S6 ikke ble den suksessen man forventet ble resultatet en bølge av omorganiseringer og sparetiltak i Samsung konsernet. Denne mekanismen forklarte jeg i min E24 kommentar “Derfor må Galaxy S6 bli en suksess for Samsung

Samsung kan derfor beslutte å gjenoppleve Taizen, deres eget operativsystem, og inkludere det i Galaxy S8, men sannsynligvis blir de nødt til å vente til lanseringen av modellen S9. Kompatibiliteten mellom Google Play og Taizen blir i så fall et kritisk element for Samsungs fremtidige suksess.

Uansett kan vi forbrukere glede oss med tanke på fremtiden. Mulighetene er egentlige uendelige. I den sammenhengen vil jeg gjerne referere til det Jens Andreas Huseby, Head of Digital Transformation i Avinor og atferdsbiolog har fortalt meg: “Disse assistentene kommer til å være din beste venn”

Les artikkelen og intervjuet i E24

Interessant? Del gjerne!