I det siste har jeg blitt intervjuet ofte i ulike media. Jeg inkluderer i denne posten to av de jeg synes var mest morsomme: Podcast-intervjuet med EXPresso Media og Raiona om anvendelse av utdanning i næringslivet og så intervjuet med Digitalbyrået Increo på “Fagspalten” om de store trendene som vi kan forvente oss de neste årene.

Her er intervjuet med Increo, du kan også besøke nettsiden her: https://increo.no/blogg/fagspalten-med-salvador-baille/

Salvador, hva var det mest spennende som skjedde på jobb dette året?

I år ble jeg med på å gjennomføre en massiv omstilling av inkubator Ås – nå Aggrator. Resultatet ble en dobling av selskaper i inkubatoren, med høy tilfredsgrad blant disse selskapene. Jeg hjalp til med å etablere ulike programmer for å hjelpe dem, og oppnådde samtidig høyeste overskudd i inkubatoren noensinne. Det er en god følelse å ta operativt grep på en gjennomtenkt strategi – og lykkes med det.

Hvordan har du tilpasset deg den nye hverdagen etter 12. mars?

Som alle andre må jeg nå jobbe mye hjemme og via videomøter. Jeg har oppgradert hjemmekontoret mitt med høyere hastighet på bredbånd, og i tillegg skaffet et whiteboard og en sofa – for de gangene jeg må ha kunder og partnere på workshop eller arbeidsmøter som krever en god dose kreativitet. Jeg opplever at beslutninger om drift eller om prosjekter som allerede pågår, ikke pleier å være et problem på video, mens alt som involverer høye doser kreativitet, går eksponentielt raskere «live».

Hvem er du på hjemmekontoret?

Jeg er omtrent samme type som vanlig, bare mer selskapssyk. Men jeg må være mer bevisst på hvordan jeg bruker tiden min, unngå distraksjoner og prokrastinering og være sparsom på tid brukt på SoMe. Heldigvis er jeg flink til det.

Hva gleder du deg mest til å komme i gang med i løpet av det neste året?

Jeg gleder meg til å sette i drift en serie med digitale mikrotjenester som skal supplere min aktivitet som rådgiver innen innovasjon og teknologitjenester. Samtidig er jeg spent på hvordan driften i Aggrator utvikler seg. Vi har satt oss store ambisjoner!

Hvilke trender tror du vi vil se mer av i tiden som kommer?

Jeg tror vi kommer til å se en transformasjon av handel, og at denne kommer til å gå veldig raskt nå som Amazon har etablert seg i Norden. Jeg er overrasket over hvor lett noen ledere i den bransjen tar på dette. Når man ser Amazon-effekten i andre land som Spania, Frankrike og Tyskland, tror jeg nok at norsk handel bør gjøre seg klar for null bunnlinje fra deres kjernevirksomhet – og bruke cashflowene fra drift til å utvikle andre lukrative forretninger. 

Jeg synes også at det blir veldig spennende hvordan alle EU-initiativene rundt det grønne skiftet påvirker og forvrenger markedskreftene og resultatene av det. Jeg satser på at det blir et positivt resultat ut av det, men det er ikke sikkert på grunn av de finansielle begrensninger og gjeldsgraden som EU-medlemmene har akkumulert. Til slutt blir presset på de store teknologi-gigantene stadig større. Det kan ha store konsekvenser i bransjer som media og sikkerhet, men også for startups og gründere, som kan miste en exit-mulighet.

Hvem inspirerer deg, og er det noen du spesifikt følger for å tilegne deg ny kompetanse og innsikt?

Det er mange som inspirerer meg. Går vi tilbake i tid, kan jeg trekke frem John F. Kennedy, for eksempel, på grunn av evnene han hadde til å stå på og gjennomføre tiltak han trodde på, selv om de var upopulære. En annen inspirasjonskilde er Henry Ford, og alle andre som med en visjon og stå-på-vilje har klart å endre hele industrier til det bedre – både for kundene sine, og mens de skapte en sunn bunnlinje for eierne.

I dag følger jeg Shifter som nettavis, men også Lucas og Per Ivar, gründerene av Shifter. De er i seg selv inspirerende ledere og entreprenører, etter min mening. Av podkaster følger jeg Alexander Haneng, Hans-Petter Nygård Hansen, Eirik Norman Hansen, Torgeir Waterhouse og Jennifer Vessels. 

En annen nålevende inspirasjonskilde er Bob Iger, CEO og styreformann i Disney. Han transformerte Disney da han forsto hva Netflix var i ferd med å gjøre – og satset sin karriere på å lansere Disney+. Han gjorde en ekstraordinær jobb med å kommunisere planene sine, og overbeviste aksjeeierne om at dette var veien å gå. Og han hadde rett – resultatene snakker for seg selv.

Hvor ligger de største digitale mulighetene fremover?

Alle bransjer har digitale muligheter i seg. Jeg tror at de mest uante mulighetene ligger i utnyttelse av 5G, som er litt «build them and they will come» – og minner om høyhastighets bredbånd da det først kom. Det vil ta en stund før det dukker opp banebrytende applikasjoner rundt 5G, men når de kommer, er det godt mulig at de blir transformative for samfunnet. Om enn kanskje i det stille og steg for steg.

Til slutt: Hva er ditt viktigste råd til bedriftseiere og ledere?

Ta den teknologiske utviklingen på alvor. Lær om den og konsekvensene for din bedrift, ikke ignorer den før det er altfor sent. Du kan kanskje finne deg en ny stilling og redde deg selv når ting begynner å gå dårlig, men du etterlater mange investorer og medarbeidere som har stolt på deg – og som du på den måten svikter. 

Interessant? Del gjerne!