Samsung er under et nådeløst dobbeltangrep fra Google og aktivist-investoren Elliot partners. Ulvene lukter blod.

En versjon av dette blogginnlegget ble publisert i E24 14.10.2016.

Mye har blitt skrevet og sagt de siste dagene om Samsung Note 7, mobilen som tar fyr av seg selv, og de finansielle og markedsmessige konsekvensene som dette kan ha. Da det ble kjent at ikke engang en ny versjon av produktet var sikker, stupte markedsverdien til den sørkoreanske giganten. Erkerivalen Apple har høstet fruktene.

Likevel bør man huske at Samsung Electronics er et av de største teknologiselskapene i verden. Det er rasjonelt å forvente at katastrofen Note 7 blir sannsynligvis et isolert tilfelle. De reelle truslene for Samsung ligger derimot et annet sted, nemlig hos Google og aktivist-investoren Elliot partners. Det parallelle angrepet som disse to aktørene har lansert mot Samsung kan fort sette den stolte mobilgiganten i en strategisk umulig situasjon og sette hele konsernet på spill.

Angrep nummer én heter Pixel, den nye smarttelefonen produsert av Google og kunngjort med brask og bram i begynnelsen av oktober. Det har vært flere år med spenninger mellom Samsung og Google. Grunnen er betingelsene knyttet til bruk av det mobile operativsystemet Android, utviklet og kontrollert av Google, og som de aller fleste mobilprodusentene, inkludert Samsung, bruker. Søkegiganten har sett seg lei av disse konfliktene og sin generelle avhengighet av mobilprodusentene og har bestemt seg for å lansere en egen telefon og ta full kontroll i sitt eget økosystem. Den umiddelbare konsekvensen blir dermed en åpen krig mellom kolossene fra Sør-Korea og Mountain View. Hvis Google holder stø kurs er dette meget alvorlig for Samsung, som er fortsatt avhengig av Android for å i det hele tatt kunne levere nye mobiler til markedet.

Likevel er angrep nummer to kanskje det mest alvorlige. Hjernen bak angrepet heter Elliot partners, en fryktet aktivist investor. Hvis deres plan lykkes vil det føre til en av de største industrielle omstruktureringene noensinne. Elliot partners vil skille ut Samsung Electronics fra resten av konsernet. Et nytt styre ville da børsnotere det nye selskapet og deretter tømme selskapet for 27 milliarder dollar i form av et engangsutbytte til aksjonærene. Ikke fornøyd med det vil Elliot øke det fremtidige utbyttet til aksjonærene i overskuelig fremtid også. Man kan være temmelig sikker på at dette er bare første steg i en kontrollert dekapitalisering av selskapet, som gjerne sånne aktivist-investorer gjør. Nytt styre, ny ledelse, aggressive kostnadskutt og færre utviklingsmidler utkledd som ”rasjonalisering” kan dermed sende Samsung inn i en selvdestruktiv operativ og finansiell spiral. Andre uavhengige aksjonærer har stilt seg positivt til forslaget. Ulvene lukter blod.

Samsung er et sterkt og innovativt selskap som satser høyt på radikal innovasjon. Tabben Note 7 er alvorlig, men sannsynligvis overkommelig for selskapet. Spørsmål nå er om Samsung kan kjempe mot et dobbeltangrep fra den teknologiske og den finansielle siden. Google har ikke alltid lyktes med nye produkter og er under angrep selv. Elliot partners representerer tross alt en veldig liten andel av aksjonærbasen i Samsung.

Den blodige og nådeløse krigen på mobilfronten er langt fra over.

Les også: Intervjuet av Valebrokk & Co. Hvordan Samsung skandalen kan endre smartphone-industrien (podcast)

Interessant? Del gjerne!